“Oh, was het gepland?”

20953623_1563777130328890_1854913310470521353_n

Ik was ongeveer 12 weken zwanger, de termijnecho zag er goed uit! Het werd het tijd om het grote nieuws te delen met de rest van de wereld! Onze directe familie en vrienden hadden we ondertussen al ingelicht en zij waren dolblij. Dus gelukkig en enthousiast vertelden wij het steeds meer kennissen en vrienden en publiceerde ik uiteindelijk een Facebookpost. De reacties waren alleen niet altijd zoals gehoopt..

Meestal kwam het zo uit dat Wout het nieuws deelde met zijn vrienden waar ik niet bij was en andersom. We hielden elkaar dan op de hoogte via Whatsapp over hoe het ging. Uiteraard wilde ik het altijd uitgebreid horen bij thuiskomst. Op een gegeven moment vroeg Wout voorzichtig: “vragen ze bij jou ook wel eens of het gepland was?” Goh, bij hem dus ook dacht ik.

Als nog één iemand die vraag stelt…

We kregen allebei aan de lopende band de vraag of de zwangerschap gepland was. “Goh, was het een ongelukje?”, was ook niet zeldzaam. Ik had wel verwacht dat sommige mensen verrast zouden zijn, ik was op dat moment 22 en we zaten midden in een verbouwing. De eerste paar keren als iemand het vroeg vertelde ik altijd dat zover we het konden plannen, het zeker gepland en gewenst was. Wout deed hetzelfde. Na een paar keer een soortgelijke vraag kreeg ik er een raar gevoel bij.

Het kan behoorlijk confronterend overkomen. Zijn wij niet geschikt als ouders? Denk je dat wij het niet aankunnen? Als je voor het eerst zwanger bent komt er zo veel op je af en onzekerheid overheerst. Pas alsjeblieft op met dit soort vragen. Het is 1. een hele persoonlijke vraag en 2. who cares?

Waarom zou dit in vredesnaam een ongeluk zijn? Het was een grote wens en een nog groter geluk dat deze is uitgekomen.

PS: voel je niet schuldig als je deze vraag hebt gesteld aan mij of iemand anders in je omgeving. Het is wel goed om je ervan bewust te zijn waar je het over hebt in de toekomst. Het hangt natuurlijk af van de situatie en hoe goed je relatie is met de desbetreffende persoon.

1 gedachte over ““Oh, was het gepland?””

Geef een reactie