Hoe mijn baby binnen één maand doorsliep

Belangrijke noot vooraf: ieder kindje is anders en ik deel alleen mijn eigen ervaringen. Daarnaast heeft iedereen een ander idee bij ‘doorslapen’.  Onze dochter sliep na ongeveer 4 weken al vrij lang achter elkaar ’s nachts. Van ongeveer 12 tot 6. En geloof me, het is echt niet vanaf dat moment iedere nacht goed gegaan, maar ik deel graag mijn tips met jullie. Iedere minuut slaap is er één, zeker in de eerste maanden en zéker ’s nachts.

De eerste nacht dat Lena had doorgeslapen tot de volgende ochtend, schrokken mijn vriend en ik ons kapot. We werden wakker, ik zei iets wat leek op: ‘huh, ik heb Lena helemaal gehoord en gevoed vannacht!’. We sprongen op uit bed en renden nog net niet naar de kamer naast ons. Daar lag ze heel zoet in haar bedje. De rest van de dag voelde alsof ik energie had voor 10, wat kan een goede nachtrust je goed doen.

Inbakeren

Lena was als klein baby’tje heel druk met haar handjes bezig. Zo hield ze zichzelf wakker en haalde ze haar gezicht steeds open. Dat laatste konden we oplossen met kleine krabwantjes, maar daarbij was het wakker slaan nog niet opgelost. De kraamverzorgster tipte ons in de kraamweek al snel over inbakeren. Je kindje inwikkelen in een hydrofiele doek of een speciale inbakerslaapzak, om de prikkels van buitenaf te verminderen. Op het eerste gezicht leek het niet te helpen, ze werd er in de eerste minuten onrustig van omdat ze haar handjes niet meer goed kon bewegen. Maar na een paar minuten merkten wij al dat ze rustiger werd. En ze sliep langer! Ze werd minder snel wakker van geluiden en werd uitgeruster wakker.

In de eerste weken hebben we haar ingewikkeld in een hydrofiele doek. Omdat het zo goed werkte bij Lena hebben wij verschillende inbakerslaapzakjes gekocht. Van 0 tot 3 maanden de Swaddle Me Original Swaddle Mini via Mamaloesbabysjop    . Toen Lena hieruit was gegroeid ging ik op zoek naar een slaapzak tot 6 maanden. Ik was me ervan bewust dat we Lena langzaam moesten laten wennen aan slapen zonder in te bakeren, dus zocht ik een soort tussenoplossing. Ik kwam op dezelfde webshop uit bij de Love to Dream Swaddle Up Medium. Beide slaapzakjes hebben Lena én ons veel extra slaap opgeleverd!

Nachtvoeding?

In de eerste 4 maanden heb ik Lena grotendeels gevoed met borstvoeding. Dat betekende dat ik altijd aan de beurt was tijdens de nachtvoedingen. Totdat ze een keer doorsliep! Vanaf dat moment wist ik dat ze in principe zonder voeding zou kunnen ’s nachts. Als ze vervolgens wel een keer heel vroeg wakker werd ’s ochtends, rekte ik de voeding steeds een kwartiertje. Dit ging prima door iets langzamer haar luier te verschonen en iets langer te knuffelen. Deze tip heb ik uit het boek Buskruit met muisjes, dat was echt een bijbel voor mij! Uiteraard heb ik Lena altijd gevoed wanneer ze daarom ‘vroeg’, als een baby’tje honger heeft dan is dat niet voor niets.

Dag- en nachtverschil

Zo snel mogelijk hebben wij Lena laten wennen aan het dag- en nachtverschil. In de baarmoeder zijn baby’s vaak ’s nachts wakker en slapen ze overdag. Het is wel prettig als dat omgedraaid wordt vanaf de geboorte. We hebben het extra licht gehouden overdag, ook als ze ging slapen. ’s Avonds en ’s nachts maakten we het overal donker en deden we zo min mogelijk lichten aan. Daarnaast zorgden we er overdag ook voor dat we niet extreem stil door het huis gingen sluipen. Ik weet niet of het heeft geholpen, maar ze had in ieder geval in een paar weken door wanneer het nacht was!

Nogmaals: ieder kind is anders en ik ben me ervan bewust dat deze tips niet bij iedereen zinvol zijn. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Geef een reactie